|
Walka duchowa katolickie forum dla osób wierzących, niewierzących, poszukujących, wątpiących, zagubionych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
trzcielanka
Dziesiętnik
Dołączył: 17 Paź 2010
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 21:16, 21 Paź 2010 Temat postu: Coś smacznego na obiad i nie tylko |
|
|
Kuchnia to moje hobby, więc będę zamieszczać tu fajne(tak myślę) przepisy na różne okazje.
Juto w sumie piątek, więc podam 2 przepisy mięsny (już na sobotę) i rybny.
Kotlety z karpia lub innej ryby lub filetów
Czy to cała ryba (bez głowy), czy filet należy ją ugotować. Ja daję przyprawę do ryb, kulki pieprzu, sól.
Gdy ryba się ugotuje należy pozbyć się ości, a dla pewności raz lub dwa przekręcić przez maszynkę do mięsa.
dodać 1 jajko, majranek, pieprz, sól i przyprawę do ryb.
Żeby kotleciki były ciekawsze można użyć foremek do ciastek, to wyjdą fajne kotleciki.
można zrobić też kulki w każdym bądź razie w oby przypadkach obtaczamy bułką tartą i na patelnię, by się zrumieniły
SMACZNEGO
PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA
dla 2 osób
przygotowanie ok 1h
składniki
ser żóty-2 plastry
papryka czerwona lub zielona (mogąbyć obie) kroić w plasterki
boczek 2 plastry
cebula
czosnek
piersi potraktować tłuczkiem do mięca tak by stałą się duża i cienka
położyć na foli spożywczej
posypać, np. pieprzem, solą, papryką ostrą
położyć plaster sera, boczek, paprykę, cebulę i czonek.
zwinąć mięso w rólon i owinąć dobrze folią tak by powstała kiełbaska i by nic się nie rozpadło(końcówki związać).
Gotować w wodzie ok 15min-0,5h w zależnosci od wielkosci
odwinąć z foli
można w takiej postaci z ziemniakami, frytkami, ryżem i sórówką
można też usmażyć na oleju (dla złotego koloru) lub na patelni do grilowania(dla ładnego wzorku)
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Liturgiczny
Dziesiętnik
Dołączył: 18 Paź 2011
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 10:28, 18 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Moi drodzy polecam wam danie, które może być traktowane jako przekąska lub jako danie główne. Nie ma jednoznacznej nazwy - to po prostu makaron z tuńczykiem.
ilość wszystkich produktów jest umowna i zależy od naszych preferencji.
Jest to danie na szybko.
gotujemy makaron, muszelki lub świderki i polewamy oliwą z oliwek, dodajemy puszkę tuńczyka, kukurydzę i paprykę.
To są stałe dodatki reszta jak kto woli, ja przeważnie dodaję jeszcze ogórka w occie i majonez, ale słyszałam też o jajku na twardo i groszku.
Danie można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|